Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

24 септембар 2021

“Успавана лепотица” ДРАК Театра из Чешке најбоља представа 28. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Назад...
“Успавана лепотица” ДРАК Театра из Чешке најбоља представа 28. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

У петак, 24. септембра, свечаном церемонијом затварања и проглашењем добитника награда у Дечјем позоришту Суботица, затворен је 28. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица.

Јован Царан, председник жирија такмичарског програма, присутнима се обратио речима: “Разноврсност је једна од важних одлика овогодишњег програма. Шири распон врста и поступака даје и јаснију слику о догађањима у свету луткарства. Уједно, та разноврсност која садржи спектар, од нама далеке, рекло би се егзотичне врсте позоришта, до оних која подразумевају употребу специјалних машина, отежала је рад жирија. Ипак, добра глума и анимација може увек да се препозна и награди. Исто важи и за све остале категорије које жири оцењује: режију, сценографију, дизајн лутака и друге. Жири је, не без гриже савести, што је изоставио нека, само мало слабија достигнућа, све одлуке донео једногласно”.

Жири у саставу Јован Царан (председник), Људмила Константинова Хенсе и Сандрин Граталуп, Гран При Фестивала за најбољу представу у целини доделио је представи “Успавана лепотица” ДРАК Театра из чешког града Храдец Кралове. Ова продукција чувене бајке надовезује се на психоаналитичко тумачење америчког психолога Бруна Беттелхеима, који причу о Успаваној лепотици идентификује као параболу иницијације и женског одрастања. Уочава симболику крви, односно црвене боје, мотив високе куле са спиралним степеништем и друге психоаналитичке теме. Представа посебну пажњу посвец́ује тим мотивима, па је извођење привлачно и одраслој публици, али је разумљива и најмлађим гледаоцима.

“Успавана лепотица” изведена је последњег фестивалског дана на Сцени “Јадран” Народног позоришта. Говорећи о својој верзији ове представе, редитељ и коаутор Јакуб Вашичек је рекао: “За мене је најизазовније то што, чини ми се, публика очекује лирику и поетски израз. Ми покушавамо да је одиграмо супротно од тих очекивања – уз акцију у музици, глуми и сценографији. Представа је првенствено за децу јер главни део изведбе чине акција и гротеска, али у другој линији су неки симболи који су можда и за одрасле”.

Награда за најбољу режију додељена је Јакубу Максимову, за режију представе “Бамби” у извођењу Позоришта за децу Крагујевац.

Награда за најбољу сценографију припала је Свили Величковој за сценографију представе „Оз“ у извођењу Луткарског позоришта Вашкакаш из Ђера у Мађарској.

Лазар Новков добитник је награда за најбољу оригиналну музику у представи “Бамби”, у извођењу Позоришта за децу Крагујевац.

Награда за најбоље естетско и технолошко решење лутака додељено је Младену Болфеку за креацију лутака у представи „На трагу“ у извођењу Градског казалишта Зорин дом Карловац из Хрватске.

Пет равноправних награда за глумачко/аниматорско мајсторство додељени су: Сигију Херолду за улогу црвеног краља у представи „Три краља“ у извођењу немачког Позоришта Груене Соссе из Франкфурта; Милошу Миловановићу за улогу Бамбија у представи „Бамби“ у извођењу Позоришта за децу Крагујевац; Розáлији Гергелy за улогу Дорке у представи „Оз“ у извођењу Луткарског позоришта Вашкакаш из Ђера у Мађарској; Јану Попелу за улогу зле виле у представи „Успавана лепотица“ у извођењу ДРАК Театра из Храдец Кралова у Чешкој; Рони Левел Марсланд за улогу Гулија у представи „Гули“ у извођењу израелског Галилејског мултикултурног позоришта.

Специјална награда за оригиналност и фантазију додељена је представи “Аеро” у извођењу позоришта Одиво из Словачке.

Млади жири, који чине шесторо полазника драмског студија Основне балетске школе Раичевић, доделио је Награду младе публике за најбољу представу остварењу “Оз” Луткарског позоришта Вашкакаш из Ђера у Мађарској. “Представа “Оз” свидела нам се због пребогате сценографије и костима. Посебно бисмо извојили ефекат светлости и музике који је додатно допринео целокупном доживљају представе. Млади жири жели да похвали и представу “На трагу” због актуелне теме, нове приче којом комуницира са нашом генерацијом, као и због хумора којим представа обилује”, стоји у одлуци коју су у име младог жирија прочитале Магдалена Анић и Симона Цвијин.

Фестивал је својим обраћањем затворила Сандрин Граталуп, чланица жирија такмичарског програма: “Током једне недеље људи из Суботице су се сусрели са светом, а свет се сусрео са Суботицом. Деца су заиста била у потпуности овде, присутна. Слушала су и гледала представе, и јако су топло реаговала на њих. Ја сам у томе уживала. Позориште за младу публику такође може да дотакне и одрасле и професионалце. Ја сам заиста била дирнута оним што сам видела и о чему сам размишљала, универзалним темама које су биле дотакнуте на фестивалу. Међу њима је била једна од виталног значаја, а то је како сачувати животну средину, и како сачувати разноликост самог човечанства. Ми смо разнолики и разновсни, као и дрвеће око нас, а дрвеће је такође важно, као што смо и ми важни”.

У оквиру такмичарског програма 28. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, одржаног од 19. до 24. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, нашло се 10 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала могла је да погледа разноврсне и маштовите представе које су у Србију стигле из Израела, Немачке, Мађарске, Чешке, Хрватске, Бразила, Словачке, БиХ (Републике Српске) и Србије.

Награда за животно дело „Мали принц”, на отварању фестивала, додељена је редитељу и глумцу Јовану Царану, и креаторки лутака, костима и сценографије Људмили Константиновој Хенсе из Казахстана, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Постхумна награда за живот посвећен ствалаштву за децу припала је редитељу Драгославу Тодоровићу.

Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици, највећи театролошки скуп у овом делу Европе, окупио је теоретичаре и позоришне истраживаче из 16 земаља и са три континента. Укупно 30 учесника овог важног скупа за позоришну уметност су већим делом били гости у Суботици, а мањи део учесника је свој рад представио онлине укључењем. Богат пратећи програм фестивала чинили су и бројне изложбе, радионице, промоције књига, филмови, и представе ван такмичарског програма.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

Назад...
 • Цртани филм, или шта је старије
  28 септембар 2022

  Цртани филм, или шта је старије

 • Људско лице иза маске вука
  24 септембар 2022

  Људско лице иза маске вука

 • Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала
  15 децембар 2022

  Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала

 • Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица
  15 новембар 2022

  Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица