Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Локације

Дечје позориште Суботица

Дечје позориште Суботица

6. децембра 1934. године у листу Југословенски дневник забележен је почетак рада луткарског позоришта у Суботици у згради тада још незавршеног Соколског дома. Настало је велико интересовање за представе поготово међу малишанима. Први професионални ансамбл је формиран у сезони 1953-1954. година и од тада позориште гради свој пут институције која данас, својим професионалним и уметничким дометима спада у сам врх сценског стваралаштва за децу. Од 2002.године ова установа културе свом имену Дечје позориште - Сзабадкаи Гyермексзинхаз додаје и назив Дјечје казалиште, тиме постајући једино позориште у држави које ради на три језика.

На сцени Дечјег позоришта изводи се део представа такмичарског програма Међународног фестивала позоришта за децу Суботица.

Више информација о позоришту можете пронаћи на https://www.suteatarzadecu.rs/

Народно позориште Суботица - сцена Јадран

Народно позориште Суботица - сцена Јадран

Народно позориште је професионално, репертоарско позориште које негује културни идентитет свих заједница у Суботици и јединствено је у нашој земљи, јер ради на два језика и има два ансамбла: Драму на српском језику и Драму на мађарском језику. Зграда Народног позоришта изграђена је давне 1854. године али је тек пола века касније, када је зграда обнављана, стављен натпис Градско позориште. Пролеће 2007. године одређено је као почетак реконструкције позоришта. Обе драме суботичког театра до изградње нове зграде свој репертоар изводе на сцени Јадран која је смештена у Соколском дому.

Сцена Јадран место је извођења дела представа такмичарског програма Међународног фестивала позоришта за децу Суботица.

Више информација о позоришту можете пронаћи на http://www.suteatar.org/

Позориште Костолањи Деже

Позориште Костолањи Деже

Позориште Костолањи Деже негује алтернативни театар - од Шекспира до Мрозека, од Бекета до Брехта. Свака представа доноси потпуно другачије искуство. Представе се играју на мађарском језику, а од 2007 године постоји и превод на српски. Током протеклих година представе су извођене на разним позоришним фестивалима, не само у региону и у Европи, него и у Азији, у Јужној Америци; 2011 године у Индији, а 2012. године у Бразилу. Од 2009 године позориште има свој регионални, међународни, савремени позоришни фестивал, Десире Централ Статион, којим је изборио важну позицију у културном животу овог региона.

На сцени позоришта Костолањи Деже изводи се део представа такмичарског програма Међународног фестивала позоришта за децу Суботица.

Више информација о позоришту можете пронаћи на http://www.kosztolanyi.org/

Биоскоп Еуроцинема, Суботица

Биоскоп Еуроцинема, Суботица

Биоскоп Еуроцинема основан је 2010. године и налази се у самом центру Суботице у пословној згради Отвореног универзитета. Од 2011. године члан је међународне мреже биоскопа „Еуропа Цинемас“, посебну пажњу посвећује неговању европске кинематографије и на свом репертоару приказује најновију европску продукцију. У септембру 2013. године уз финансијску подршку Еуроимагес-а (Еуропеан Цинема Суппорт Фоунд), Министарства културе и информисања Р. Србије и Покрајинског секретаријата за културу АП Војводина инсталирана је најсавременија ДЦП и 3Д опрема. Еуроцинема се тада врло брзо уцртао на мапу најпосећенијих биоскопа са „једним платном“ у Србији и постао једно од најпопуларнијих културних места за све генерације у Суботици. У периоду фебруар-април 2019. године улагањем средстава Отвореног универзитета и уз финансијску подршку Филмског центра Србије извршена је комплетна реконструкција биоскопске сале.

Током Међународног фестивала позоришта за децу, биоскоп је домаћин филмског програма док је Галерија у холу биоскопа намењена изложбама које чине пратећи програм фестивала.

Више информација о биоскопу можете пронаћи на https://www.eurocinema.rs/

Градска библиотека

Градска библиотека

Зграда Градске библиотеке у Суботици, некадашња зграда Националне касине, подигнута је 1896. године и има статус споменика културе од великог значаја. Зграда је саграђена је по пројекту Ференца Рајхла (Ференц Раицхле, 1869-1960) на месту некадашње барокне куће породице Скендеровић. На прагу будућности која је почела, библиотекама попут Градске бибиотеке Суботица припада посебно место не само због богатог фонда завичајне књиге, часописа, старе и ретке књиге и свега осталог што ова духовна ризница нуди, већ и стога што је она одувек била место где се укрштају различите културе и језици. Авантура Библиотеке траје 126 година.

Градска библиотека током Међународног фестивала позоришта за децу Суботица домаћин је промоција књига и различитих радионица које се организују за децу.

Више информација о градској библиотеци можете пронаћи на https://www.subiblioteka.rs/

Фондација „Данило Киш“

Фондација „Данило Киш“

У циљу унапређења културног живота младих и даљег развијања интеркултуралности и мултикултуралности, Град Суботица 2005. године оснива Фондацију за омладинску културу и стваралаштво “Фокус”, која од јануара 2012. године мења назив у Фондацију „Данило Киш”. Културна политика Фондације се базира на афирмацији локалних стваралаца, неформалних група и цивилних удружења, али се истовремено суботичкој публици презентују квалитетни и свежи пројекти и културни садржаји из других градова, као и држава. Фондација реализује и читав низ активности у сарадњи, суорганизацији и са другим установама културе, образовним институцијама, омладинским групама, удружењима грађана, појединцима, радећи тако на даљем неговању публике и ауторства. Изузев пројеката које Фондација „Данило Киш“ самостално организује, пружа се прилика и другим организацијама и појединцима да уз подршку Фондације на квалитетан начин реализују своје идеје.

Галерија Фондације „Данило Киш“ домаћин је Студентске изожбе фестивалског плаката.

Више информација о Фондацији можете пронаћи на https://danilokis.rs/

Трг републике

Трг републике

За разлику од многих европских градова, центром Суботице не доминира катедрала или црква већ Градска кућа, ремек дело мађарске сецесије – подигнута 1912. године. Окружен је парком, фонтанама и огромним тргом, где се одржавају многи концерти и базари током целе године. На тргу се налази зграда Народног позоришта чије је реновирање у току. На источној страни трга је необарокна зграда Градске библиотеке. Ову зграду чини веома допадљивом балкон, који на својим леђима носе два атланта. У самом центру града налази се и Плава фонтана (2001), направљена од Жолнаи керамике, као и све украсне плочице и црепови на сецесијским грађевинама у граду, и нова модерна партерна фонтана (2020).

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица пратећим програмом Тргови и улице и мноштвом малишана који учествују у њему представља додатни украс самом срцу града.

Више информација о граду Суботица можете пронаћи на https://visitsubotica.rs/

Савремена галерија Суботица

Савремена галерија Суботица

Савремена галерија Суботица основана је 1962. године као Ликовни сусрет – Палић, са дужношћу да сваке године организује јавно излагање уметничких дела из области сликарства, графике, скулптуре и других облика савремене југословенске уметности и да организује предавања, разговоре са уметницима и ликовним критичарима, као и друге облике популаризације уметничког стваралаштва. Данас, Савремена галерија Суботица, црпећи снагу из своје историје, постаје центар за упознавање свих видова савремене визуелне уметности, место за сазнавање нових информација и тачка комуникације вредности које приказује кроз свој излагачки рад. Галерија се данас налази у велелепној палати Ференца Рајхла (Ференц Раицхле), локалног архитетке. Додељена је 1948. године Градском музеју Суботица, који је прилагодио просторе својој сталној поставци, а од 1969. у њој се налази Савремена галерија Суботица. Од 1973. године зграда је заштићени споменик културе.

Савремена галерија Суботица простор је у коме се презентује национално луткарство земље у фокусу.

Више информација о Савременој галерији можете пронаћи на https://sgsu.org.rs/

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица