Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Жири и награде

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу је манифестација селективног и такмичарског карактера а о наградама одлучује међународни жири сачињен од истакнутих светских позоришних уметника и театролога. Чланове жирија предлаже директор Фестивала док њихов избор врши Савет Фестивала.

Фестивал додељује следеће награде представама у званичној селекцији:

  1. Гранд приџ за најбољу представу у целини
  2. Награда за најбољу режију
  3. Награда за најбољу сценографију
  4. Награда за најбољу оригиналну музику
  5. Награда за најбоље естетско и технолошко решење лутака
  6. Награда за глумачко мајсторство (5 равноправних награда)

Учесницима у допунском програму и организацијама и појединцима који су допринели успешности Фестивала додељују се дипломе или захвалнице.

Поред наведених, Фестивал сваке године изабраним истакнутим уметницима и научницима додељује Награду за животно дело МАЛИ ПРИНЦ, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Награда МАЛИ ПРИНЦ додељује се у облику уметничке скулптуре истакнутог црногорског вајара Мија Мијушковића испод Нехаја (Сутоморе, Црна Гора).

Маријана Петровић

Маријана Петровић

Маријана Петровић (Београд, 1957.) је дипломирала на Филолошком факултету у Београду, (југословенске књижевности и српскохрватски језик), а магистрирала на Факултету драмских уметности, на одсеку за театрологију. Од 1978. је у сталном ангажману као глумица у Малом позоришту “Душко Радовић“ у Београду, а бави се и режијом. Похађала је специјализоване семинаре УНИМЕ у Цхарлевилле-Мéзиèрес (Француска, 1985. и 1986.), курсеве и глумачке радионице најзначајнијих практичара луткарског, дечијег и драмског позоришта. Похађала је и Интернационалну психодрамску радионицу у организацији Удружења психодрамских терапеута СЦГ 2003. Играла у ТВ серијама и филмовима, на радију; сарађивала као извођач са алтернативним позориштима. Добитник је многих глумачких награда: Бијенала југословенског луткарства у Бугојну, Југословенског фестивала за дјецу Котор, Сусрета позоришта лутака Србије, Милена Начић, Божидар Валтровић...

Као професор, предавала је у средњој балетској школи „Лујо Давичо“ – организацију сценско-музичких делатности. Осмислила семинар намењен учитељима, педагозима и психолозима, у организацији Министарства просвете и спорта Републике Србије 2001. при Учитељском факултету у Београду, на тему Луткарство у основној школи и у оквиру њега одржала предавања и вежбе. У оквиру пројекта Центра за позоришна истраживања АпсАрт намењеног едукацији студената ФАСПЕР- а, реализовала је 2011. радионице на тему: Употреба лутке у терапеутске сврхе. Реализовала ауторске пројекте за децу као сарадник у Школигрици (Центар за културу Стари Град); Дечјем културном центру Београд (луткарске игрице у оквиру радионице за бебе до 3 године, сарађивала са Центром за музејску дидактику као глумац и аутор).

Презентовала је своје научне радове на стручним међународним симпозијумима. Поезију за децу и одрасле, афоризме, театролошке прилоге, текстове, преводе са руског и бугарског језика објавила у преко 30 часописа и зборника у земљи и иностранству. Приредила монографију Мало позориште „Душко Радовић“-70 година разноликости (Мало позориште „Душко Радовић“, 2019.). Публиковала: Сунчани круг (Обелиск, Београд, 1971.), Ливада (Нова, Београд, 1994.), Када Моми секу нокте, Пеђа неће да спава, Милица се купа (Креативни центар, Београд, 2000.), Ирена код фризера (Креативни центар, Београд, 2005.), О глумцу са лутком (Мало позориште „Душко Радовић“ и Чигоја штампа, 2020.). Члан Асситеј-а и Цедеум-а.

Виктор Шрајман

Виктор Шрајман

Виктор Љвович Шрајман (2. јул 1945, Харков) је руски и израелски позоришни редитељ, глумац, педагог, критичар, један од водећих домаћих стручњака у области позоришта лутака.

Оснивач је и први главни редитељ Магнитогорског позоришта лутака и глумаца „Буратино“. Од 2012. до 2018. године је главни редитељ Државног позоришта за младе гледаоце Нижњег Новгорода. Председавајући је Стручног већа награде која носи име заслужног уметника РСФСР-а, професора М.М. Корољева, потпредседник Међународног фестивала КУКАРТ, члан жирија најзначајније националне позоришне награде „Златна маска“, члан Комисије за позориште лутака СТД РФ. Учествовао је у раду међународних позоришних пројеката (конгреси, конференције, фестивали) као представник СССР-а у САД-у, Француској, Јапану, Италији, Норвешкој, Монголији, Пољској. Руководилац је међурегионалног семинара за глумце позоришта лутака, руководилац сверуске лабораторије редитеља позоришта лутака (Савез позоришних радника Руске Федерације).

Режирао више од 60 представа широм Русије, у Пољској и Израелу и освојио мноштво награда. Играо је у четири руска филма, као и у четири филма у Израелу. Био у жиријима многих међународних луткарских фестивала. Аутор је две књиге: Професија – глумац (1997) и Анализа комада (2004).

Клиодна Нунан

Клиодна Нунан

Клиодна Нунан је ирска практичарка уметности за децу у најранијем добу. Специјализовала се за публику кују чине деца 0 до 6 година као и креативне обуке њихових старатеља. Дипломирала је језике и мастерирала Креативност и промене (2022). Такође има диплому 6. нивоа из области неге деце у раном детињству и образовања и помоћи деци са посебним потребама.

Она сама креира, продуцира и изводи сопствена позоришна дела за публику од 0 до 6 година, укључујући дела Сребрно дрво (2009), Воз снова (2011) и Мора (2021). Она је председавајућа Међународног фестивала за децу Скакавци. Говори седам језика и мајка је троје деце.

Такође је луткар и приповедач оригиналних прича уз помоћ девет ручно рађених оригиналних лутака мајстора Виталијуса Мазураса из Литваније. Активна је чланица Аситеја, чланица националне организације TYAI у Ирској и активна чланица европске асоцијације SmallSize networks.

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица