Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Изложбе

19 септембар

70 година Малог позоришта „Душко Радовић“

Назад...
70 година Малог позоришта „Душко Радовић“

Отварање: 19. септембра у 11.30х 

Дечје позориште Суботица

Мало позориште „Душко Радовић“ налази се на садашњој адреси од 6. јуна 1968. године, када је усељено у прву наменски грађену зграду дечијег позоришта у Југославији, саграђену по нацрту једног од наших најцењенијих архитеката Ивана Антића. Отварање нове позоришне куће за децу и омладину представљало је крај лутања Београдског позоришта лутака. Божидар Валтровић, глумац – заљубљеник у луткарство, био је оснивач и први управник позоришта (1948-1950). У то време представе су игране у дворани хотела „Палас“, а потом је позориште пресељено у салу на Теразијама. Назив Мало позориште добило је 28. децембра 1967. године. Својим именом Мало позориште треба да сугерише своју намену, а то је обраћање младом гледаоцу.

Oвај непретенциозни назив за циљ је имао да се истакне не само окренутост дечијој публици, већ и њеном васпитавању у компетентног позоришног гледаоца, али и да пружи слободу комплетнијег уметничког изражавања упућеног како деци тако и одраслима, а све то како би се супротставили традиционалном и конвенционаланом и упустили се у трагање за новим пределим позоришне уметности. Коришћење многих форми у од марионета, гињола, до јавајки, лутки на штаповима, театра сенки, маски, црног театра, апстракције, конфронтирања лутака и глумаца као живих партнера, омогућило је неговање различитих жанрова, а позоришту донело велики углед у многим земљама широм Европе. После смрти писца Душана Радовића, 23. октобра 1984. године, на Дан позоритша, колектив Малог позоришта донео је одлуку да позориште понесе његово име. Исте године редитељ Примож Беблер изабран је за управника Малог Позоришта „Душко Радовић“. Овај човек огромне позоришне енергије и културе успео је да једну малу луткарску сцену трансформише и на њој окупи огроман број изузетних позоришних људи.

Сцена за младу публику по узору на сцене европских театара усмерена је на савремене драмске текстове, провокативне и друштвено ангажоване. Комплетна реконструкција матичне зграде у Абердаревој улици завршена је крајем 2014. године. Пројекат обнове урађен је по узору на најбоља европска позоришта, а приликом реконструкције водило се рачуна и о томе да се нови изглед зграде уклапа у амбијент Ташмајданског парка. У старом добром духу „Радовића“ позориште наставља да ради са најбољима! У периоду од 2014 године до 2018 године у позоришту ‘’Душко Радовић’’ радила су велика редитељска имена као што су: Никита Миливојевић,Снежана Тришић,Јагош Марковић,Милица Краљ,Ана Томовић,Јовица Павић,Саша Габрић, Драгослав Тодоровић и други. Позориште је у овом периоду имало двадесет успешних премијера. Освојено је двадесет награда на разним дечијим и луткарским фестивалима. Поред успешне дечије сцене у позоришту је значајну улогу заузела и луткарска сцена која је ранијих година била неправедно запостављена. Настављамо да радимо са најбољима јер имамо ансамбл који је способан да ради са најбољимаи и драмске и луткарске пројекте. Доказ за то су и наслови на репертору позоришта у пероду 2014-2018 година као што су:''Капетан Џон Пиплфокс'', ''Три прасета'', ''Мачак у чизмама'', ''Моби Дик'',''Камени цвет'',''Бура'',''Поп Ћира и Поп Спира'',''Царево ново одело'',''Судбина једног Чарлија'',''Рок енд рол за децу'',''Бонтон'',''Мали каплар'',''Плави чуперак'',''Аска и вук'' итд...

Лутке:

1. Циркус Марио & Нета/ Тигар
Режија: Драгослав Тодоровић
Дизајн лутака: Ирина Сомборац
Датум премијере: 25. март 2016.

2016.
47. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије, Београд („Циркус Марио & Нета“ награда за најбољи текст Милени Деполо, награда „Јанко Врбњак“ за најбољу анимацију Лаку Николићу, најбоља луткарска креација Ирини Сомборац, Награда за луткарску чаролију, Награда дечијег жирија)

2. Конац дело краси/ Самурај
Режија: Драгослав Тодоровић
Креатор лутака: Борис Чакширан
Датум премијере: 20. децембар 2007.

2008.
Сусрети позоришта лутака Србије, Ниш („Конац дело краси“ награда за глуму Дамјану Кецојевићу и Специјална награда „Јанко Врбњак“ за анимацију Горану Баланчевићу)

3. Ко је Лорет?/ Лорет
Режија: Катарина Петровић
Креатор лутака: Филип Јевтић
Датум премијере: 27. март 2009.

2010.
Позориште Звездариште, Београд („Ко је Лорет?“ награда за најбољи дизајн лутака Филипу Јевтићу и награда за најбољу анимацију лутака Јелени Илић)

Назад...
 • ИЗЛОЖБА ЛУТАКА ИЗ ПРЕДСТАВА ЛУТКАРСКЕ СЦЕНЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ТОША ЈОВАНОВИЋ
  19 септембар

  ИЗЛОЖБА ЛУТАКА ИЗ ПРЕДСТАВА ЛУТКАРСКЕ СЦЕНЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ТОША ЈОВАНОВИЋ

 • СТУДЕНТСКА ИЗЛОЖБА ФЕСТИВАЛСКОГ ПЛАКАТА – ФАКУЛТЕТ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ
  18 септембар

  СТУДЕНТСКА ИЗЛОЖБА ФЕСТИВАЛСКОГ ПЛАКАТА – ФАКУЛТЕТ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ

 • Изложба плаката Међународног фестивала позоришта за децу
  18 септембар

  Изложба плаката Међународног фестивала позоришта за децу

 • КАЛАМАНДАРИЈА позив у стрип
  18 септембар

  КАЛАМАНДАРИЈА позив у стрип

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица