Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Програми и дешавања

Фестивал обухвата званичну селекцију (такмичарски програм), у оквиру које се годишње приказује око двадесет представа луткарске и драмске продукције у конкуренцији за награде Фестивала, и богате и разноврсне пратеће програме које чине улични театар, гостовања широм Србије и у суседној Мађарској, музички и филмски програм, научни скупови, позоришне радионице, промоције књига, изложбена и издавачка делатност.

У главни, такмичарски програм Фестивала улазе само оне представе које одабере селектор Фестивала.

Пратећи програми су саставни део Фестивала од самог почетка и док су једни постали стални и неодвојив његов део, други чине једногодишње или вишегодишње пројекте:

Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе „Хенрик Јурковски“ (од 2009. године)

Осмишљен је као вишегодишњи пројекат који за основни циљ има да промовише промишљање позоришне уметности намењене деци и младима, с посебним нагласком на луткарство. Форум се реализује у виду конференција. За сваку годину предвиђене су једна главна тема и неколико подтема. Од пријављених радова врши се избор до петнаест оних који ће бити изложени на наредном заседању Форума и објављени у оквиру двојезичног зборника (на српском и енглеском) након Фестивала. До сада је у раду Форума учествовало више од шездесет истакнутих позоришних стручњака, теоретичара, историчара, редитеља, писаца, позоришних критичара из двадесет и девет земаља: Белорусије, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Чилеа, Данске, Енглеске, Грчке, Хрватске, Индије, Ирана, Израела, Јапана, Кеније, Мађарске, Мексика, Немачке, Нигерије, Норвешке, Пољске, Румуније, Русије, Сингапура, Словачке, Словеније, Србије, Турске, Украјине и Замбије, а објављени зборници налазе се у универзитетским библиотекама широм света (од Колеџа Роуз Бруфорд у Лондону до Хебрејског универзитета у Јерусалиму). Главне теме одржаних скупова биле су: Културолошке основе позоришне уметности за децу (2009), Дете у свету уметности (2010), Наша савременост (2011), Позориште лутака у свету деце и као уметност за њих (2012), Велики учитељи и ствараоци позоришта за децу (2013), Деца у свету електронике (2014), Постмодерна дезинтеграција позоришне уметности (2015), Мит у савременом позоришту за децу (2016) и Редитељска тумачења књижевног/драмског текста за децу и младе: проблем границе тумачења (2017). Аутор овог пројекта је проф. др Хенрик Јурковски из Пољске, који је и водио Форум од његовог покретања до 2014. године. У договору са проф. Јурковским, радом Форума од 2014. руководи проф. др Синиша Јелушић из Црне Горе. Руководиоцу Форума асистира мр Мирослав Радоњић, позоришни критичар и театролог из Новог Сада, Србија. Носиоци пројекта су Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици (Отворени универзитет Суботица) и Позоришни музеј Војводине из Новог Сада.

Издаваштво

(од 2006. године)

Од 2006. Фестивал се појављује као издавач првих превода књига од великог значаја за луткарство и позоришну уметност за децу. Тако су до сада у издању Фестивала, тј. Отвореног универзитета Суботица, објављене три књиге проф.др Хенрика Јурковског, данас најзначајнијег имена у светској науци о луткарству: Метаморфозе позоришта лутака у XX веку, 2006; Теорија луткарства, 2007; Свет Едварда Гордона Крега, 2008; а у сарадњи са Позоришним музејем Војводине из Новог Сада објављене су Моја професија (И и ИИ део) великог руског луткара Сергеја Обрасцова (2009, 2011), Уметност луткарске режије истакнутог пољског уметника и театролога Вјеслава Хејноа (2012), Теорија луткарства ИИ Хенрика Јурковског (2013), Вера у лутку значајног словеначког редитеља у позоришту лутака и педагога Едија Мајарона (2014), Лутка у култури Хенрика Јурковског (2015) и Лутка у култури ИИ Хенрика Јурковског (2015, 2017), те Разумјети лутку: огледи о трагању за архетипом истакнутог црногорског театролога Синише Јелушића (2017), као и зборници Луткарство у Србији – стратегије за побољшање његовог положаја (2014), Лутка и маска у српској култури – од обредног до позоришног чина (2014), зборници радова са Форума одржаних 2009-2015. под називом Позориште за децу – уметнички феномен (2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015. и 2017) и зборник радова Јурковском у част на српском (2016) и на енглеском језику (2017). Такође, у заједничком издању Фестивала и Позоришног музеја Војводине објављене су и фото-монографија Међународног фестивала позоришта за децу – Првих 20 година (2013) и монографија о првом позоришту лутака у Србији – Позориште лутака у Новом Саду – оснивање (2014).

Промоције књига

(од 1994. године)

Фестивал од самог почетка посебну пажњу поклања писаној речи, и то не само оној за децу. Промовишу се и дела од значаја за позоришну уметност или драмску педагогију. Тако су у оквиру Фестивала промоције књига имали: Хенрик Јурковски, Љубивоје Ршумовић, Бранко Милићевић Коцкица, Тоде Николетић, Предраг Бјелошевић, Луко Паљетак, Рајко Јоличић, Миливоје Млађеновић, Моника Чик, Ерика Бартош, Роберт Такарич, Јудит Берг, Душица Бојовић, Невена Витошевић Ћеклић, Игор Бојовић, Геза Балог, Борис Голдовски, Марек Вашкјел, Милан Мађарев, ПИФ Загреб, УНИМА, Позоришни музеј Војводине (као издавачи), али и многи други.

Национално луткарство у фокусу

(од 2005. године)

Почев од 2005. године, у оквиру Фестивала се посебна пажња поклања луткарству одабране земље при чему се оно представља кроз изложбу, научни скуп на тему прошлости, садашњости и будућности националног луткарства, учешће позоришта из дате земље у такмичарском и пратећем програму, наступ студената позоришних академија на отварању Фестивала итд. У оквиру овог програма, шира јавност је до сада имала прилике да се ближе упозна са луткарством Бугарске, Хрватске, Русије, Словачке, Румуније, Пољске, Србије, Словеније и Мађарске.

Изложбе

(од 1994. године)

Изложбена делатност представља изузетно значајан аспект Фестивала. Изложбе које Фестивал организује тематски су углавном везане за позоришно стваралаштво за децу и луткарство као грану позоришне уметности, али се организују и изложбе са циљем промовисања других видова стваралаштва за децу (нпр. ликовног) као и самог дечјег стваралаштва. У оквиру сваког Фестивала отвори се једна велика и неколико мањих изложби, па се тако укупан број до сада отворених изложби креће око педесет. Последњих година „велике“ изложбе посвећене су националном луткарству у фокусу и оне бивају приказане не само у Суботици, већ и широм Србије и региона (у Словенији, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Мађарској, Румунији итд.).

Посебан значај за Фестивал има дугогодишња сарадња с Факултетом примењених уметности у Београду (од 2009), чији студенти сваке године креирају решења за визуелни идентитет Фестивала. Одабрани плакат постаје званичан плакат манифестације, а сви радови настали у овом процесу бивају изложени током трајања Фестивала.

Плакат 30. Фестивала радили су студенти 3. године ФПУ, под менторством проф. Бобана Савића у оквиру предмета илустрације.

Школа луткарства

(од 2010. године)

Овај пројекат започет је у виду сусрета европских луткарских школа у оквиру 17. Фестивала у Суботици са циљем да се допринесе редовној размени искустава и новина међу академијама у процесу усавршавања методике обучавања стручњака за рад у позориштима лутака. У првом сусрету учествовали су: Санктпетербуршка државна академија за позоришну уметност, Санкт Петербург, Русија; Умјетничка академија у Осијеку, Хрватска; Висока школа извођачких уметности, Братислава, Словачка; Међународни институт за луткарство, Шарлвил-Мезијер, Француска; и Факултет драмских умјетности, Цетиње, Црна Гора. Имајући, међутим, у виду потребе српских позоришта лутака и позоришта за децу, као и чињеницу да се у Србији луткарство не изучава ни на једној високошколској установи а да је понуда других видова едукације у овој области слаба и незадовољавајућа, одлучено је да се ови сусрети трансформишу у школу луткарства у оквиру које би се сваке године, током трајања Фестивала, одржавале радионице и семинари намењени првенствено нашим уметницима и студентима уметничких академија. Предавачи и водитељи радионица су професори иностраних луткарских школа. Аутор пројекта је професор Николај Наумов, декан Факултета за луткарство из Санкт Петербурга, Русија.

Тргови и улице

(од 1995. године)

Претежно музичко-плесни програм који представља и промовише дечје стваралаштво, вештине, таленат и креативност, мада се у оквиру њега играју и позоришне представе погодне за извођење на отвореном. Део овог програма реализује се у сарадњи са ПУ Наша радост из Суботице, док се међу осталим учесницима налазе бројни плесни ансамбли, солисти, оркестри, хорови, бендови и аматерске и професионалне позоришне трупе. До сада је на трговима и улицама Суботице своје умеће имало прилике да покаже на стотине ансамбала и хиљаде деце не само из Суботице већ и из других крајева наше земље, али и из иностранства.

Фестивал на турнеји

(од 1995. године)

Једна од основних идеја којом се организатор Фестивала води је та да „фестивал није и не сме да буде привилегија само суботичке деце“ па је он, готово од оснивања, излазио ван Суботице, у околна места, али и даље. Захваљујући томе, бројна деца широм Србије и у пограничној области Мађарске била су и јесу у прилици да уживају у фестивалским представама, а за многе је то уједно и први сусрет са позориштем. Последњих година, становници других места, осим у представама, могу да уживају и у фестивалским изложбама.

Филмски програм

(од 2000. године)

Од 2000. до 2010. године, у оквиру пратећег програма је у сарадњи са Југословенском кинотеком приказано неколико циклуса филмова намењених најмлађима. Између осталог, приказани су следећи циклуси: Руске бајке на филмском платну, Два века Андерсена, Чарли Чаплин на филмском платну, Животиње као филмске звезде и Деца као филмски глумци.

Промоције Фестивала

У жељи да што више људи широм света упозна са својом делатношћу, Фестивал, на позив сарадника из иностранства, организује сопствене промоције у другим земљама и на другим фестивалима. Промоције Фестивала до сада су организоване у Бугарској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Мађарској, Пакистану, Пољској, Румунији, Русији, Тунису и Турској.

Програм Европске уније Култура 2007-2013.

Пројекат ЛУТКАРСКА НОМАДСКА АКАДЕМИЈА 3 (од 2012. до 2014. године)

Координатор: Мини театер, Љубљана, Словенија
Суорганизатори: Eesti Riiklik Nukuteater – Естонско државно позориште лутака (Талин, Естонија); Figuren Theater Vlinders & Co (Беверен, Белгија); Позориште Маладyпе (Будимпешта, Мађарска); Отворени универзитет Суботица / Међународни фестивал позоришта за децу (Суботица, Србија); Позориште лутака Мостар, Босна и Херцеговина; Teatro Neline (Будмерице, Словачка); УО Ново казалиште (Загреб, Хрватска)

Пројекат “Луткарска номадска академија 3” био је наставак претходна два истоимена пројекта: “Луткарска номадска академија” и “Луткарска номадска академија 2”. Овај пројекат унео је значајан нови елемент када је реч о активном укључивању старије популације у осмишљавање и стварање представа, учешће у радионицама, одлазак у позориште… Посебност реализованих активности огледа се пре свега у преносу нових приступа / технологија / добре праксе традиционалним мајсторима луткарства. Они потом употребљавају нову креативну енергију како би своје вештине и знање представили широј јавности кроз представе у различитим земљама – како у периоду трајања пројекта, тако и касније у периоду постпродукције у трајању од 3 до 5 година. Трајање пројекта: од 1. маја 2012. до 30. априла 2014.

Дешавања у оквиру пројекта пружила су јединствену прилику за словеначке, хрватске, српске, мађарске, естонске, словачке, босанске и белгијске уметнике, културне раднике, стручњаке у области извођачких и визуелних уметности, али и за ширу публику, да се лично упознају са уметницима из других европских и ваневропских земаља и да сазнају више о њиховом раду и представама. Резултат пројекта “Луткарска номадска академија 3” је побољшана мобилност културних производа и аутора, а везе између партнера су обновљене и учвршћене. Нове идеје настале током пројекта инспирација су за будуће пројекте и сарадњу са другим сличним организацијама у Европи.

Програм Европске уније Култура 2007-2013.

Пројекат НОМАДИ ЛЕПОТЕ (од 2012. до 2013. године)

Координатор: Ново казалиште Загреб (Хрватска)
Суорганизатори: Eesti Riiklik Nukuteater – Естонско државно позориште лутака, Естонија; Позориште Маладyпе, Мађарска; Мини театер, Словенија; Отворени универзитет Суботица / Међународни фестивал позоришта за децу, Србија; Teatro Neline, Словачка.

У хрватском су савременом позоришту, као и у многим земљама централне и источне Европе, сценографија и визуелна креативност озбиљно занемарене као компоненте позоришта. Некада су постојале утицајне школе позоришног дизајна и јаке личности у овој области, али након измене друштвеног система студије сценографије су препуштене Архитектонском факултету и Школи за дизајн. То је означило прекид између универзитетског образовања и савремене праксе која захтева комплетног уметника. У овом погледу загребачко Ново казалиште јединствено је у региону. Пројекти овог позоришта окупљају изузетне визуелне уметнике који значајно доприносе концептуалном и техничком развоју сценографије. Позоришта која су учествовала у пројекту Номади лепоте (Ново казалиште, Мини театер, Позориште Малдyпе, Отворени универзитет Суботица (Међународни фестивал позоришта за децу) итд. долазе из мањих европских земаља (Хрватска, Словенија, Естонија, Мађарска, Белгија, Србија), где су у примени врло различите праксе. Идеја је била да се ванредно хрватско искуство у раду визуелних уметника на сценографији подели са партнерима и да се тако покрене иницијатива за номадску уметничку школу. Назив Номади лепоте преузет је из авангарде двадесетог века. Уметници из Хрватске, Словеније, Холандије, Србије и Француске у оквиру пројекта креирали су сценографију и видео / специфичном месту прилагођене / светлосне инсталације. Млади уметници позвани да учествују у реализацији пројекта за менторе су имали врхунске уметнике, а крајњи резултат представљен је у свим партнерским позориштима.

ИПА програм прекограничне сарадње Србија – Мађарска

Пројекат CULTOUR (од 2010. до 2011. године)

Реч је о пројекту који је реализован у периоду од маја 2010. до краја маја 2011. у оквиру ИПА програма за прекограничну сарадњу Србија-Мађарска (мера 2.2.2. Сарадња “Људи људима”). Пројекат је трајао тринаест месеци и у том периоду обухватио седамнаесто (16-22. маја 2010) и осамнаесто издање Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици (15-21. маја 2011), а у оквиру њих репризе суботичког Фестивала у Сегедину као и гостовања сегединског Позоришта у Србији. Поред тога, пројекат је обухватио и гостовања суботичког Дечјег позоришта у Мађарској, изложбе, округле столове и луткарске радионице за децу и позоришне ствараоце. Циљ пројекта било је подстицање међурегионалне, али и шире, међународне културне сарадње у области позоришног стваралаштва за децу, побољшање транскултурне циркулације уметничких дела и интеракције међу становницима пограничне области како би се продубио осећај заједништва, обогатили културни садржаји и друштвени живот и створиле нове могућности размене. Носилац пројекта је био Отворени универзитет из Суботице као извршни продуцент Међународног фестивала позоришта за децу, док је Позориште лутака “Кевер Бела” било партнер са мађарске стране.

ИПА програм прекограничне сарадње Србија – Мађарска Пројекат THEATRO

(од јануара 2018. до јуна 2019. године)

Отворени универзитет Суботица, као извршни продуцент Међународног фестивала позоришта за децу Суботица и Позориште лутака Kövér Béla из Сегедина (Kövér Béla Bábszínház), као извршни продуцент Фестивала позоришта за децу Сегедин партнери су у пројекту THEATRO – Позоришна уметност као регионално средиште за дечију социјализацију, који се реализује у оквиру Интеррег ИПА ЦБЦ програма Мађарска – Србија.Пројекат THEATRO ставља у фокус развој позоришне уметности за децу у прекограничном региону, сарадњу актера из ове области уметности и повећање броја позоришне и фестивалске публике реализацијом четири врсте активности: 1. Размена фестивалских програма, 2. Креирање и промоција изложбе чији је фокус на културном наслеђу прекограничног региона у области позоришне уметности за децу 3. Свеобухватна едукација за децу која се састоји из луткарске радионице, луткарског кампа за децу, дечије припреме позоришне представе и њене презентације на фестивалима и 4. Креирање њеб платформе која на иновативан и интерактиван начин презентује културно наслеђе прекограничног региона у области луткарства и позоришне уметности за децу.У оквиру 25. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица биће приказано 5 позоришних представа из репертора Позоришта лутака Кöвéр Бéла из Сегедина док ће у Сегедину, у оквиру активности Реприза фестивала, бити организовано 5 представа из програма 25. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица.Друга значајна пројектна активност која ће бити реализована у оквиру 25. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица је Путујућа луткарска изложба која ће након излагању у Сегедину и Кечкемету бити приказана и у Суботици, Зрењанину и Новом Саду. Ова изложба садржи избор лутака из пет позоришта у прекограничном региону (Суботица, Зрењанин, Нови Сад, Сегедин и Кечкемет) са циљем промовисања заједничког културног наслеђа и културних веза у региону.У оквиру 25. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица такође ће бити реализован и Луткарски камп за полазнике луткарске радионице из Суботице и Сегедина. Луткарски камп окупиће 40 деце из прекограничног региона који су у периоду мај – јун похађали Луткарску радионицу у Суботици и Сегедину. Циљ 4-дневног кампа јесте да се надогради знање деце из области луткарства и позоришне уметности за децу, да се деца из региона упознају и сарађују кроз групни рад као и да се усмере ка даљем раду након радионице који подразумева припрему две позоришне представе за децу.

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица