Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Форум

ПОЗИВ ЗА ПРЕДЛОГЕ УЧЕСНИKА НА ФОРУМУ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ У СУБОТИЦИ, 2024.ГОДИНЕ.

 

Поштовани позоришни стручњаци!

Са задовољством Вас обавештавамо да Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици, у сарадњи с Позоришним музејoм Војводине из Новог Сада, петнаести пут организује МЕЂУНАРОДНИ ФОРУМ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ.

 

31. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ СУБОТИЦА

(22-27.септембар 2024)

 

15. ФОРУМ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ СУБОТИЦА

ТЕМА: ПОKРЕТ, СЛУШАЊЕ, ПРОМЕНА У ПЕРЦЕПЦИЈИ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

 

15. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе, на 31. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици, пружа могућност да истраживачи из различитих делова света сагледају могућност промене у погледу перцепције у позоришту за децу и младе. Промене у начину гледања на потребе младе публике, пажљивог слушања онога што желе да кажу и промене у начину на који позоришта за децу граде сценски језик.

У погледу разумевања позоришта за децу и младе елементи који одређују сценски језик имају важну улогу у перцепцији младе и најмлађе публике. Један од елемената је свакако и покрет којим глумац-извођач гради своје сценско присуство. Међутим, покрет на сцени има значење и ако укључује друге елементе сценског дејства, као што су костим, сценографија, реквизит, музика, светло, видео… Или ако позориште подстиче имагинацију ван простора позоришта: у учионици, дворишту, у природи…На овај начин сложеност сценског језика открива младој и најмлађој публици тајну видљивог и невидљивог света који сценски језик може да дочара. Сви тајанствени светови који имају свој живот на сцени имају и путеве којима допиру до перцепције младе публике. Процес слушања онога што гради сценски језик и процес слушања онога што младој публици може да буде представљено како би расли у свету позоришта које им нуди јасну представу о томе шта је добро, племенито или није вредно пажње, важни су аспекти који одређују раст и развој будуће генерације.

 

Могуће теме и оквири:

-        Покрет и перцепција сценског језика у позоришту за децу и младе

-        Промена као нужан фактор позоришта

-        Покрет и слушање у позоришту и ван позоришта

-        Покрет и слушање у позориштима у различитим културама

-        Музика и слушање, перцепција звука у позоришту за децу и младе

-        Покрет и слушање у позоришту за бебе 

-        Покрет и слушање у позоришту за децу са посебним потребама

-        Покрет и слушање и нове технологије

-        Покрет и слушање и наслеђе позоришта за децу и младе

др Маријана Прпа Финк

***

Позивамо Вас да својим присуством и учешћем допринесете успеху овог научног скупа који ће се одржати у оквиру 31. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици (Србија), током четири дана у периоду између 22. и 27. септембра 2024. године.

Учесници могу да се определе у којој секцији желе да дају свој допринос и да пошаљу своје предлоге у писаној форми (до 500 речи). Предлоге је потребно послати најкасније до 28. фебруара 2024. године.

Аутори прихваћених предлога биће обавештени најкасније до 01. априла 2024. године!

Учесници којима је потребна потврда о учешћу да би обезбедили долазак у Суботицу, Фестивал ће послати раније одговор. Стога можете да пошаљете предлоге до 15. децембра 2023. године и одговор ћете добити у најкраћем року.

Званични језици Форума су српски и енглески, уз обезбеђен симултани превод.

Радови изложени на Форуму биће у целости објављени у Зборнику радова, и то двојезично, на српском и енглеском језику.

Од аутора прихваћених предлога очекује се да своје интегралне текстове (2000-4000 речи) на енглеском или српском језику доставе најкасније до 31. јануара 2025.

 

Молимо Вас да своје радове шаљете на следећу е-маил адресу: lutfestsubotica@gmail.com

Особа за контакт је Ева Зрнић -  координатор фестивалских програма

Учесници скупа (који буду одабрани да изложе своје радове) биће гости тридесет првог суботичког Међународног фестивала позоришта за децу у септембру 2024, уз обезбеђен превоз на релацији аеродром Београд – Суботица – аеродром Београд (уколико учесник долази авионом), бесплатан улаз на сва фестивалска догађања и покривене трошкове боравка за време трајања Форума (хотел – пун пансион).

 

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица