Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

23 септембар 2022

“Пепељуга” италијанског позоришта Закес најбоља представа 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Назад...
“Пепељуга” италијанског позоришта Закес најбоља представа 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

У петак, 23. септембра, свечаном церемонијом затварања и проглашењем добитника награда у Дечјем позоришту Суботица, затворен је 29. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица.

Жири у саставу Маријана Петровић (Србија) – председник, Клиодна Нунан (Ирска) и Виктор Љвович Шрајман (Израел, Русија), Гран При Фестивала за најбољу представу у целини доделио је представи „Пепељуга“ у режији Луане Грамегна, италијанског Позоришта Закес.

Клиодна Нунан је у име жирија прочитала образложење награде: “Маштовита снажна представа са тачним редитељским решењима. Све компоненте представе: игра глумаца, кореографија, музика, сценографија, лутке, светло су испреплетани, надопуњују се. Усаглашени су, јединствени, потчињени редитељској замисли. Представа је чврсто јединство свих сценских компонената – хармонија синергије. Дисциплина, уметност анимације, пластика тела, концентрација и глума извођача створили су снажну сценску магију која потреса”.

Специјална награда за оригиналност и фантазију додељена је представи Тамаре Кучиновић - „Вук са мирисом бобица“ Дјечијег позоришта Републике Српске.

“Ово дело бави се страховима многих младих људи који ступају у свет одраслих. Била би права срећа кад бисмо сви добили онолико бриге, стрпљења и подршке колико је главни лик добио од чопора. Јаке метафоре о животу, изолованости, патњи и депресији, за које је решење брига за људе, су у овој представи изврсне”, стоји у образложењу жирија које је прочитала Нунан.

Тамара Кучиновић се захвалила на награди и рекла: “Ужасно је важно да младима кренемо врло гласно говорити о животу, са апсолутно свим његовим бојама – и тамним и свјетлим, и да се не бојимо тога јер дјеца су тога гладна”.

Награда за најбољу режију додељена је Луани Грамегна, за режију представе „Пепељуга“ у извођењу Позоришта Закес из Италије.

За најбољу сценографију награђена је Иса Сото, за представу „Нове ципеле“ позоришта Тјан Гомбау – Нацртани човек из Шпаније.

Мариане Бертхаулт награђена је за најбољу оригиналну музику у француској представи “СЦОООООТЧ!”.

Награда за најбоље естетско и технолошко решење лутака додељена је Иси Сото за предству „Нове ципеле“ шпанског позоришта Тјан Гомбау – Нацртани човек.

Пет равноправних награда за глумачко/аниматорско мајсторство додељују се: представи „Пепељуга“ Позоришта Закес из Италије - Гианлуца Габриеле, Амалиа Руоццо и Енрица Зампетти за тимски рад; Представи „Принцеза Ружа и зачарани орао“ Позоришне куће Тик Так Нто из Грчке - Аргиро Тамвакоу, Атхина Велимвасаки, Чрис Капенис за тимски рад; представи „Прича о метли“ у извођењу Бон Пуппет позоришта из Индонезије - Риyанти Wисну Сетyорини Путри, Мохаммад Фаррас Тогу Симањунтак, Реискy Монита за тимски рад; Тиан Гомбау за улогу у представи „Нове ципеле“ позоришта Тјан Гомбау – Нацртани човек из Шпаније; Сзилáрду Зáдори за улогу у представи „Сан виле Мол“ Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске.

Млади жири 29. Међународног фестивала позоришта за децу у саставу: Ника Визин, Нађа Берецки, Ива Францишковић, Мила Попов и Реља Миковић, доделио је награду за најбољу представу остварењу “Девојчица са шибицама” у режији Соње Петровић у извођењу Позоришта младих Нови Сад, Фестивала еколошког позоришта за децу и младе и Удружења “Слобода нема цену”.

“Ову представу изабрали смо као најбољу првенствено због теме која је несвакидашња у позоришним представама, а сматрамо да је неопходно разговарати о њој са млађом публиком. Представа је допрла до нас, изазвала јаке емоције и држала пажњу до самог краја”, стоји у образложењу Младог жирија.

У име Позоришта младих, награду су примили глумци у представи Кристина Савков и Данило Миловановић, који се обратио присутнима речима: “Нама ова награда изузетно значи, поготово што долази од оних за које је ова представа прављена, а то су деца. Њима не треба да показујемо свет као једну шарену лажу. Важно је да деца кроз представу могу да развију емпатију и да науче нешто ново о људима који су другачији, а можда и нису, него су баш исти као они”.

Млади жири похвалио је и представу “Пепељуга” у режији Луане Грамегне у извођењу Позоришта Закес из Италије, “због врхунске сценографије која нам помаже да доживимо представу”.

У петак је, на Сцени „Јадран” Народног позоришта, одиграна последња представа у такмичарском програму фестивала, “Девојчица са шибицама” у копродукцији Позоришта младих Нови Сад, Фестивала екоколошког позоришта за децу и младе и Удружења “Слобода нема цену”. Представа је заснована на бајки о девојчици која у ноћи уочи Нове године лута улицама покушавајући да прода шибице, али јој то не успева. Овај ауторски пројекат говори о судбини заборављене и невољене деце са улице која су жртве трафикинга, а од којих се друштво удаљава паралелно са колективним губитком осећаја емпатије.

Редитељка Соња Петровић је о представи рекла: “Сматрам да са децом треба разговарати отворено о свему, па и о оваквим проблемима, јер та деца која живе и раде на улици се суочавају са много суровијим стварима од онога што ће публика видети у представи. У том смислу, мислим да је у реду поднети терет овакве теме зарад неког бољег света, можда и повећања емпатије код деце у одрастању”.

У главном програму одиграно је 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, уручене су на отварању фестивала глумици Маријани Петровић и Виктору Шрајману - руском и израелском позоришном редитељу, глумцу, педагогу, критичару, и једном од водећих стручњака у области позоришта лутака.

Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици од 19. до 22. септембра окупио је теоретичаре и позоришне истраживаче из 11 земаља. Богат пратећи програм фестивала чинили су и бројне изложбе, радионице, промоције књига, филмови и представе ван такмичарског програма.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

Назад...
 • Цртани филм, или шта је старије
  28 септембар 2022

  Цртани филм, или шта је старије

 • Људско лице иза маске вука
  24 септембар 2022

  Људско лице иза маске вука

 • Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала
  15 децембар 2022

  Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала

 • Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица
  15 новембар 2022

  Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица