Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

23 септембар 2022

Пети дан 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Назад...
Пети дан 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Димитар Стефанов: Ако постоји нека виша сила, њено име је љубав

У четвртак, 22. септембра, петог дана Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, у такмичарском програму изведене су три представе: „Преко трња до звезда” Театра Коом-Коом из Израела, “Приче од папира” Фондације Тхеатре Цорсаир из Бугарске“ и “Принцеза Ружа и зачарани орао” Позоришне куће Тик Так Нто из Грчке.

Представа „Преко трња до звезда” изведена је на Сцени “Јадран” Народног позоришта. Радња прати дечака који живи на врху небодера, који сања да стигне до звезда, да их досегне, али свакодневни живот, увек заузети родитељи, досадни наставници и неваљали вршњаци га константно обесхрабрују. Представа поставља питање - хоће ли икада успети да оживи свој сан?

Андреи Урбакх, редитељ и глумац у представи, о свом односу према овом делу је рекао: “Ова представа за мене је веома лична, можда и најличнија коју играмо у нашем позоришту. Она говори о односу између детета и света, његових жеља и начина на који свет види то дете. То је често веома различито. Представа је делимично и прича о мом детињству, а сада када сам родитељ имам децу и важно је да се подсетим тог периода”.

Представа “Приче од папира” изведена је у Дечјем позоришту Суботица. Овај перформанс без говора, комбинацијом разних врста папира, ствара нове светове и њихове ликове. Прича се састоји од неколико целина које прате људску историју од почетка, па до извесног краја, почевши од библијског Постања, а завршавајући са модерном бајком о малом човеку у великом свету.

Редитељ Димитар Стефанов је о настанку представе рекао: “У почетку нисмо имали идеју каква ће представа да буде на крају. Хтели смо да буде невербална, да искористимо папир на различите начине. Заснована је на пет различитих прича, од настанка света. Хтели смо да се публика на крају запита у каквом би свету она волела да живи. Ми као уметници верујемо да, ако постоји нека виша сила, њено име је љубав”. Стефанов је и раније долазио на фестивал у Суботици, одакле носи лепе утиске: “Са овим позориштем и представом долазим први пут, али као глумац сам долазио с различитим представама. Ово је сјајан фестивал и волим да долазим овде, волим Србију”.

Представа “Принцеза Ружа и зачарани орао” одиграна је у Народном позоришту на Сцени “Јадран”. Принцеза Ружа живи у изолованој кули у којој је држи краљица, њена зла сестра. Сваки трећи дан орао пролази поред њеног прозора. Веза принцезе Руже са орлом расте из дана у дан, све док се не заљубе, и тада принцеза сазнаје да је он зачарани принц.

Редитељ Панагиотис Адам је о избору ове представе за фестивал рекао: “Волимо бајке и басне. Одлучили смо се за причу из грчке традиције, која говори о природи, животињама и поштовању према њима. То је тема која је блиска свима из нашег позоришта“. Панагиотис Адам осврнуо се и на значај манифестације у Суботици: „Мислим да је сама идеја фестивала сјајна. Људи у данашње време више не маре толико за позориште, тако да је овај фестивал веома важан, нарочито за децу“.

У Хотелу Патриа представљена је публикација “90 година Позоришта младих” и књига “Стеван Пешић – одабрана драмска дела”. Током последња два дана фестивала, луткарка из Загреба, Бранка Рудман у циљу даљег, неформалног образовања просветних радника држи радионице о луткарском позоришту, о коришћењу различитих типова лутака у настави. У оквиру филмског програма приказан је анимирани филм “Јахач змаја” у Биоскопу Еуроцинема, а на Тргу слободе представили су се чланови плесног студија “Лариса”, док је у 19 часова наступила холандска трупа Месечев Кабаре – Сноуепл са кабареом “Господин месец” који окупља музичаре, кловнове, диве и луткаре.

Последњег фестивалског дана, у петак 23. септембра у 10 часова на Сцени „Јадран” Народног позоришта, биће одиграна последња представа у такмичарском програму фестивала, “Девојчица са шибицама” у копродукцији Позоришта младих Нови Сад, Фестивала екоколошког позоришта за децу и младе и Удружења Слобода нема цену.

За петак у 11 часова заказана је пројекција награђиваног дечијег играног филма “Лето када сам научила да летим” нашег познатог редитеља Радивоја Раше Андрића, са Кларом Хрвановић, Олгом Одановић, Сњежаном Синовчић и Жарком Лаушевићем у главним улогама.

Церемонија свечаног затварања фестивала биће одржана у 19 часова у Дечјем позоришту Суботица, када ће бити додељене награде најбољим остварењима и извођачима 29. фестивалског издања.

Сви програми на Међународном фестивалу позоришта за децу су отворени за посетиоце и бесплатни.

Назад...
 • Од лутке до сенке
  27 септембар 2023

  Од лутке до сенке

 • У позоришту и на прузи
  25 септембар 2023

  У позоришту и на прузи

 • Завршен 14. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици
  22 септембар 2023

  Завршен 14. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици

 • Пети дан 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица
  22 септембар 2023

  Пети дан 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица