Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

22 септембар 2023

“Прадевојчица” најбоља представа 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Назад...
“Прадевојчица” најбоља представа 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

У петак, 22. септембра, свечаном церемонијом затварања и проглашењем добитника награда у Дечјем позоришту Суботица, затворен је 30. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица. Жири у саставу Амела Вученовић (Србија) – председник жирија, Јелена Ситар (Словенија) и Јарослав Антоњук (Пољска), Гран При Фестивала за најбољу представу у целини доделио је представи “Прадевојчица” у извођењу из Зрењанина.

Амела Вученовић је у име жирија прочитала образложење, у коме се наводи да је “Прадевојчица“ добила награду “за високо естетично обједињење свих неопходних параметара луткарске представе, како у драматуршком, редитељском, ликовном и музичком контексту, тако и у одличној игри глумачког ансамбла”. У име ансамбла Народног позоришта “Тоша Јовановић”, награду је примила главна глумица у представи, Уна Беић.

Награда за најбољу режију уручена је Јевгенију Ибрагимову за представу “Ноћна песма” у извођењу позоришта “Летећа крава” из Естоније, “за успешно налажење форме театра у театру с активним учешћем публике као равноправног партнера у представи”.

Награда за оригиналност и фантазију додељена је Јевгенију Ибрагимову и Ирини Маријапуу за представу “Ноћна песма”. У образложењу жирија стоји: “разноврсност луткарских елемената - лутке, маске, светло, музика … донели су високу естетичност метафоре и произвели до сада невиђени пријем и утисак”. З

а најбољу оригиналну музику награђен је Никола Јакимов, такође за представу “Ноћна песма”. Жири је своју одлуку образложио речима: “Музика је била у функцији магичне атмосфере, непретенциозно помажући редитељској замисли у пласирању материјала и целокупном утиску који је произвела на гледаоца”.

Награду за најбољу сценографију и најбоље решење лутака добила је Ирина Сомборац за представу “Прадевојчица” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, “за оригиналну персонификацију свих ликова у представи, дајући им визуалност митолошких бића и изванредном стилизацијом лутака и маски, мотивисаном локалном археолошком баштином”.

Пет равноправних награда за глумачко/аниматорско мајсторство додељују се: Ивици Лучићу за улогу деде у представи “Дедине приче” Дечјег казалишта Бранка Михаљевића из Осијека; Панеси Месарош за улогу вештице у представи “Паприка Јанчи и ђавољи језик” Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске; Жозеу Жилу, Софији Винагре и Наташи Пеира из представе “И тако даље” у извођењу Театра С.А. Марионетас – Театро е Бонецос из Португала; Луцији Свободовој за остварење у представи “Жена-фока” позоришта Анима-Ацт из Словачке; и ансамблу представе “Петар и вук” Градског позоришта “Баја Маре” из Румуније.

Жири је доделио и пет специјалних награда: представи “Седам гавранова” Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци, за колективну анимацију лутке Богдане у сцени одласка из куће; представи “Паприка Јанчи и ђавољи језик” Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске за најбоље остварен контакт с публиком; Маји Лучић за оригиналну драматуршку концепцију представе “Дедине приче” у извођењу Дјечијег казалишта Бранка Михаљевића из Осијека; представи “Уметност ратовања” Дечјег позоришта института за благостање Кине, за изражену фантазију и одлично изражавање језиком сценског покрета”; Ађашу Адаму и Дудашу Даниелу за најбољи сценски покрет, у представи “Иза брда, преко брега” у извођењу Дечјег позоришта Суботица.

Млади жири 30. Међународног фестивала позоришта за децу у саставу: Милица Личанин, Теодора Марковић, Доријан Растко Гладић, Петар Будинчевић и Матија Ивељић, доделио је награду за најбољу представу остварењу “Седам гавранова” у изведби Дјечијег позоришта Републике Српске. У име жирија, Милица Личанин и Петар Будинчевић су прочитали образложење награде: “Одлична режија која је водила кроз разумљиву причу, фантастични звучни ефекти и музика допринели су овој одлуци.

Жири посебно жели да похвали уиграност трупе што је посебно дошло до изражаја приликом анимирања лутке сестре”. Млади жири је такође истакао представу “Прича о љубави једног дрвета” у изведби Плаy Арее театра из Јужне Кореје, “због једноставне и веома сликовите приче коју су нам испричали, као и мноштва звучних и визуелних елемената којима глумци анимирају и држе пажњу публике свих узраста.”

У петак је, на Сцени „Јадран” Народног позоришта, одиграна последња представа у такмичарском програму фестивала, “Петар и Вук” румунског позоришта “Баја Маре”. Петар живи на ивици шуме са својим дедом који му не дозвољава улазак у шуму из страха од дивљих животиња. Уместо тога, он му чита прегршт прича, међу којима је и прича о страшноме вуку. Једнога дана, Петар, Врабац Муња, Патак и Мачак кренули су у лов - без тенка, пушке или топа - да ухвате великог, злог вука.

Редитељ Јулиан Булансеа је о представи рекао: “Искористили смо бајку за симфонијски оркестар Сергеја Прокофјева, као и његову предивну музику. Све то смо ставили у представу са сенкама, и додали смо текст у стиховима”. Позориште “Баја Маре” није први пут у Суботици. “Долазили смо и раније са другим представама, и сваки пут нам је било веома интересантно да видимо представе из разних делова света, попут рецимо Кине. Велико нам је задовољство што учествујемо на фестивалу”, закључио је Булансеа.

Назад...
 • Kонкурс за учешће у такмичарском програму 31. Фестивала
  06 децембар 2023

  Kонкурс за учешће у такмичарском програму 31. Фестивала

 • Позив за предлоге учесника на 15. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица
  27 новембар 2023

  Позив за предлоге учесника на 15. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица

 • “Прадевојчица” најбоља представа 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица
  22 септембар 2023

  “Прадевојчица” најбоља представа 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

 • ОДЛУКЕ ЖИРИЈА 30. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ СУБОТИЦА
  22 септембар 2023

  ОДЛУКЕ ЖИРИЈА 30. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ СУБОТИЦА

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица