Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

20 септембар 2022

Други дан 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Назад...
Други дан 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Бранислава Стефановић: Украдени принц и изгубљена принцеза” је била култна представа дечјег позоришта Југославије

У понедељак, 19. септембра, другог дана Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, у такмичарском програму изведене су три представе: “Пепељуга” италијанског Позоришта Закес, “Сан виле Мол” Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске, и “Украдени принц и изгубљена принцеза” Малог позоришта “Душко Радовић”.

Представа “Пепељуга” изведена је на Сцени „Јадран“ Народног позоришта. Ово је ауторска адаптација познате бајке у којој Пепељуга проводи дане закључана у свој свет и прихватајући сваку казну коју њена маћеха и зле сестре смисле за њу. Међутим, у њеној души почиње да расте сасвим ново биће и, мало по мало, она успева да смогне храброст и супротстави се својим тлачитељкама, које заузврат постају све немоћније.

Амалиа Руоко, која тумачи једну од главних улога, изнела је своје утиске о фестивалу: „Ово је било треће гостовање нашег позоришта на фестивалу, а моје прво. Програм је заиста интересантан. Сви су љубазни према нама и осећамо се лепо овде“. О приступу познатом литерарном предлошку, она је рекла: „То је заиста стара бајка, пронашли смо скоро 3.000 верзија приче на најразличитијим странама света. Одлучили смо да се фокусирамо на верзију Ђанбатисте Базилеа из 17. века, зато што је лик Пепељуге прилично различит у односу на друге верзије – овде је она веома снажна, скоро насилна. Свидело нам се што је нашла начин да се избори сама са својом ситуацијом. Она налази принца, али не тражи од њега да је спаси“.

Представа „Сан виле Мол” изведена је у Дечјем позоришту Суботица, а у овом остварењу главна јунакиња Мол, са својом неуредном косом и офуцаном смеђом хаљином, више подсећа на мољца него на праву вилу. Али њој је довољно то што она зна да је вила, нема потребе да се икоме доказује. Ипак, постоји нешто са чиме Мол не може да се избори – њена сломљена крила. Она сања да ће једног дана моћи да лети, али пут до остваривања овог сна је врло трновит.

Ауторка и редитељка представе Река Суч је о овом делу рекла: “Желела сам да направим представу без речи, у којој говорим о сновима, кроз које све може постати стварно. Деца треба да имају снове у које верују, као што их има и вила Мол у овој представи. Снови се не заврше увек онако како бисмо желели, али постоје нијансе у животу на које треба да обратимо пажњу. То је оно најважније”.

Представа “Украдени принц и изгубљена принцеза” на репертоару је била у Народном позоришту на Сцени “Јадран”. Ова прича почиње великом неправдом: у давна времена постојао је древни обичај по ком царски трон може да наследи само дечак. У Средњем цветном царству родили су се царски близанци – брат и сестра, на рођењу сурово раздвојени. Међутим, савладали су многе препреке и тешку судбину, те поново пронашли једно друго. Представа поставља питање: ко ће бити нови владар: цар или царица?

Бранислава Стефановић, редитељка представе, о својој мотивацији да режира овај комад је рекла: „Ово је својевремено била култна представа дечјег позоришта Југославије и целог балканског простора, а ја сам као девојчица гледала ту представу у „Бошку Бухи“. Када сам се договарала са Александром Николићем, директором Малог позоришта „Душко Радовић“ о томе шта бих режирала, прво ми је тај комад пао на памет. Једна од тема којима се комад бави је питање слободе мушког и женског детета и односа према традицији који може бити поданички, а може да буде и нешто што се кроз поштовање традиције изражава као промена, када се промене и животне околности“.

Студентска изложба фестивалског плаката “Мислити (и) словима” отворена је у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво "Данило Киш". На овој изложби представљени су радови студената ИИИ године Факултета примењених уметности у Београду, са одсека Примењена графика и предмета Илустрација, у класи професора Растка Ћирића.

Илија Татић, директор Отвореног универзитета Суботица, на отварању изложбе је изразио задовољство и дивљење напретком младих аутора: “Сваке године све је више различитих утицаја које млади људи добијају из свог образовања и интересовања. Померамо се у границама класичног и очекиваног за један постер”.

Здравко Мићановић, професор Факултета примењених уметности у пензији, обратио се речима: “Студенти треба да имају у виду да они своје радове, које за овај фестивал стварају, на неки начин раде за цијели свијет. То је шанса тих младих људи да већ у старту своје професије осете пулс свијета у целини”.

Уметник Миле Тасић, један од чланова жирија који је одабрао најбоље радове, изнео је своје утиске о процесу селекције: “Збиља смо били фасцинирани. Свака плаката може да буде постер у стану неког младог човека и да краси његову собу”.

Изложба “70 година Малог позоришта Душко Радовић” отворена је у истог дана у Дечјем позоришту Суботица, и представља историјат овог значајног позоришта окренутог најмлађој публици. Изложбу је отворио Илија Татић, директор Отвореног универзитета Суботица, који је истакао: “Душко Радовић је направио толико лепих, дивних и занимљивих ствари за децу да ми и дан данас уживамо у његовим делима. А београдско позориште “Душко Радовић” прави сјајне представе за децу и наши су гости ове године. То позориште, које носи име овог великог писца, нама је уступило ове лутке из њихових представа, да би сви који дођу могли да виде шта су они радили кроз својих 70 година постојања”.

Тринаесто издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе почиње на Отвореном универзитету у Суботици, а овогодишња тема форума је “Интеркултуралност у позоришту за децу и младе и развој заједнице”.

Традиционално Поподне са добитницима награде за животно дело “Мали принц”, Маријаном Петровић и Виктором Шрајманом, одржано је у Хотелу Патрија.

У Биоскопу Еуроцинема у Суботици одржана је пројекција анимираног филма “Фабрика снова”, а на Тргу слободе је за 17х заказан програм у коме учествују плесне и глумачке групе, улични забављачи, школе и вртићи.

Трећег фестивалског дана, у уторак 20. септембра, на Сцени „Јадран” Народног позоришта биће изведене две представе у такмичарском програму: „Сцооооотцх!” француског позоришта Лес новеауx баллетс ду Норд пас де Цалаис (10х) и „Борссзем Јанко” Луткарског позоришта “Бела Ковер” из Мађарске (17х). У Дечјем позоришту Суботица у 12х на програму је представа “Нове ципеле” у продукцији Тјан Гомбау – Нацртани човек из Шпаније.

У уторак, 16 часова у Хотелу Патриа биће представљени 15. и 16. број часописа “Нити” за луткарску уметност, као и зборник радова “Позориште за децу – уметнички феномен” (књига 12). У организацији Фестивала и Позоришног музеја Војводине, 20. септембра почиње и тродневна радионица терапије лутком “Лутком до мира ‒ луткарство у терапији и процени”. Радионицу води Оса Виклун, дугогодишња практиканткиња и едукаторка у тој области, из Гетеборга.

У оквиру филмског програма, на репертоару ће се наћи анимирани филм “Пчелица Маја 3 – Златно јаје” у 11х у Биоскопу Еуроцинема, а од 17х на Тргу слободе у плану је разноврстан програм у коме учествују плесне и глумачке групе, улични забављачи, школе и вртићи.

Сви програми на Међународном фестивалу позоришта за децу су отворени за посетиоце и бесплатни.

Назад...
 • Од лутке до сенке
  27 септембар 2023

  Од лутке до сенке

 • У позоришту и на прузи
  25 септембар 2023

  У позоришту и на прузи

 • Завршен 14. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици
  22 септембар 2023

  Завршен 14. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици

 • Пети дан 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица
  22 септембар 2023

  Пети дан 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица