Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

15 септембар 2022

Интеркултуралност у фокусу Форума на 29. Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица

Назад...
Интеркултуралност у фокусу Форума на 29. Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица

Тринаесто издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе биће одржано од од 19. до 22. септембра у 19х на Отвореном универзитету у сали 212 (1. спрат), у оквиру 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица. Руководилац форума је др Маријана Прпа Финк, а овогодишња тема форума је “Интеркултуралност у позоришту за децу и младе и развој заједнице”.

Током четири дана трајања Форума, биће заступљене четири подтеме: “Језик и сценски језик” која ће бити обрађена првог дана, “Ванвремено и савремено у позоришту за децу и младе” (2. дан) “Позориште за децу и младе и образовање” (3. дан) и “ Терапијски контекст позоришта за децу и младе” последњег дана.

Маријана Прпа Филм, руководилац Форума, о овогодишњем програму је рекла: “Интеркултуралност као племенита мисија повезивања различитих култура је од велике важности за квалитетан развој заједнице. Врлине које деца стичу упознавањем својих могућности у односу на друге су суштински важне за период одрастања. Стога, позориште је место нових сазнања и искустава која у кратком времену колико траје представа, постају за децу незаборавна. У позоришту се срећу са различитим темама, писцима, глумцима, луткама… и непосредно учествују својим спонтаним реакцијама. Такође, представе често бивају игране на фестивалима и изван матичног говорног подручја и деца се срећу са темама и језицима који нису део њихове средине, али у тим представама деца као публика непосредно учествују, разумеју и прихватају различитост”.

На форуму ће се окупити учесници и учеснице из 12 земаља: Маријана Петровић, Сава Анђелковић, Јован Царан, Јелена Шакотић, Урош Младеновић, Нина Илић, Александра Јелић, Милан Мађарев, Јелена Палигорић, Милица Шећеров, Роберт Молнар (Србија), Лука Кецман (БиХ, Република Српска), Zdenka Đerđ (Хрватска), Jelena Cvetko Sitar i Igor Cvetko (Словенија), Sandrin Grataloup (Француска), Eva Tomaszewska (Пољска), Viviane Juguero (Бразил/Норвешка), Gunnar Horn (Норвешка), Ana Mirianashvili (Грузија), Di Wang (Кина), Maryam Kazemi i Poupak Azimpour Tabrizi (Иран), Rachael MacBean i MD Khalid (Индија).

Овогодишње, 29. издање Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, одржава се од 18. до 23. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица. У главном програму наћи ће се 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, биће уручене глумици Маријани

Назад...
 • Цртани филм, или шта је старије
  28 септембар 2022

  Цртани филм, или шта је старије

 • Људско лице иза маске вука
  24 септембар 2022

  Људско лице иза маске вука

 • Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала
  15 децембар 2022

  Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала

 • Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица
  15 новембар 2022

  Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица