Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

31 август 2022

Објављен такмичарски програм 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Назад...
Објављен такмичарски програм 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

У оквиру такмичарског програма 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 18. до 23. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Русије, Италије, Бугарске, Мађарске, Француске, Хрватске, БиХ (Републике Српске), Шпаније, Израела, Индонезије, Грчке, као и представе домаћих позоришта.

У такмичарском програму учествоваће три представе из Србије. Представу “Украдени принц и изгубљена принцеза” Малог позоришта Душко Радовић режирала је Бранислава Стефановић, а ова прича, смештена у Средње цветно царство, бави се питањем промене древног обичаја по коме царски трон може да наследи само дечак. Позориште младих Нови Сад, Фестивал еколошког позоришта за децу и младе, и Удружење “Слобода нема цену” продуцирали су представу “Девојчица са шибицама” у режији Соње Петровић, бајку о девојчици која у ноћи уочи Нове године лута улицама покушавајући да прода шибице, али јој то не успева. Овај ауторски пројекат говори о судбини заборављене и невољене деце са улице која су жртве трафикинга, а од којих се друштво удаљава паралелно са колективним губитком осећаја емпатије. Представа “Љубав и виолина” Дечјег позоришта Суботица”, у режији Ане Вовчок, представља ромску легенду о љубави и смело отвара дилему о себичности најузвишеније наклоности према живом бићу и уметности.

Из суседних земаља стижу три остварења: “Велика творница ријечи” настала је у продукцији Позоришта Мала сцена из Хрватске и режирала је Морана Доленц; из Дјечијег позоришта Републике Српске долази представа “Вук са мирисом бобица” у режији Тамаре Кучиновић, а из Мађарске “Сан виле Мол” Луткарског позоришта Харлекин (режија Река Суч).

Руско Позориште Карабаска представиће се остварењем “Тражим дозволу за живот” (режија Evgeny Ibragimov), италијанско Позориште Закес извешће представу Пепељуга (Luana Gramegna), Фондација Theatre Corsairиз Бугарске извешће “Приче од папира” (Dimitar Stefanov), француско позориште Les Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais представиће се остварењем “SCOOOOOTCH! (Amélie Poirier), продукција Tjan Gombau – Нацртани човек из Шпаније извешће “Нове ципеле” (Jordi Palet i Puig), а Позоришна кућа Tik Tak Nto из Грчке ће извести представу “Принцеза Ружа и зачарани Орао” (Panagiotis Adam).

Из Израела долази остварење “Преко трња до звезда” Teatra Koom-Koom (режија: Andrei Urbakh), а из Индонезије “Прича о метли” позоришта Bon Puppet( Angela Dwicahya, Rizki Putri).

Жири главног такмичарског програма чине Маријана Петровић, глумица у Малом позоришту “Душко Радовић“ у Београду и редитељка; Виктор Шрајман - руски и израелски позоришни редитељ, глумац, педагог, критичар, и један од водећих стручњака у области позоришта лутака; и Клиодна Нунан, ирска практичарка уметности за децу у најранијем добу.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица један је од најзначајнијих фестивала у региону који окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта за децу у Србији. За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, Фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, док је 2009. године Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица додељена награда „Про урбе“ за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности. Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање).

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

Назад...
 • Цртани филм, или шта је старије
  28 септембар 2022

  Цртани филм, или шта је старије

 • Људско лице иза маске вука
  24 септембар 2022

  Људско лице иза маске вука

 • Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала
  15 децембар 2022

  Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала

 • Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица
  15 новембар 2022

  Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица