Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

23 септембар 2021

Održan XII Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici

Назад...
Održan XII Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici

Дванаесто издање Међународног форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици, највећег театролошког скупа у овом делу Европе, одржано је од 20. до 22. септембра у новом простору Читаонице Градске библиотеке, у оквиру Међународног фестивала позоришта за децу Суботица. Током три дана форум је окупио теоретичаре и позоришне истраживаче из 16 земаља и са три континента. Укупно 30 учесника овог важног скупа за позоришну уметност су највећим делом и физички били гости у Суботици, док се мањи део учесника представио онлине укључењем.

Др Маријана Прпа Финк, руководилац форума, о околностима одржавања овогодишњег издања је рекла: “Форум је ове године знатно већег обима у сваком смислу, а компонента епидемије је ипак имала мало мање утицаја на рад у односу на прошлу годину. Форум је коначно добио прави облик који треба да има, јер има учеснике из целог света: Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Аустрије, Ирске, Данске, Норвешке, Пољске, Русије, Грузије, Литваније, Ирана, Индије, Новог Зеланда. Учесници из Нигерије и Египта нису учествовали у презентацији својих радова, али су аплицирали са својим предлозима. Велики број учесника је био присутан, а мањи део је био онлине. Иако ми, наравно, водимо бригу о свим мерама епидемиолошке заштите, ипак је важно да учесници буду физички присутни и да можемо једни другима да поставимо питања, да размењујемо мишљења и у неформалним разговорима”.

Маријана Прпа Финк је истакла и значај форума за домаћу позоришну сцену: “Ми желимо и намеравамо да имамо врло живу интеракцију са домаћом позоришном сценом, јер присуство свих ових стручњака омогућава да имамо увид шта се све ради у свету. Да на тај начин унапређујемо нашу домаћу позоришну сцену за младе и истовремено да учимо и гледамо како то други раде. Да позоришту за децу и младе дамо неке нове облике, поштујући старе које познајемо, и да покушамо да унапредимо разумевање феномена позоришта за децу и младе у свим његовим сегментима и облицима. Деца као публика се мењају, и с тим у вези покушавамо да разумемо и објаснимо шта је функција и улога позоришта за децу и младе данас”.

Две кровне теме овогодишњег форума биле су “Рецепција естетских категорија и вредновање у позоришту за децу и младе” и “Фестивали за децу и младе – перцепција и селекција”. Међутим, након што су почели да пристижу радови од истраживача, они су се по природи ствари груписали у више тема, те је и форум продужен на три дана током којих су напослетку обрађене три тематске целине.

Првог дана тема је била “Дечија рецепција – деца као публика”. О овом тематском дану Маријана Прпа Финк је рекла: “Схватили смо да је веома важно да принципи и естетске категорије буду јасне и презентоване онима који праве позоришне представе. Међутим, пробали смо да сагледамо и други угао, односно да покушамо да разумемо како деца као публика реагују, то јест који је њихов систем вредновања у односу на позориште”. Други дан био је посвећен истраживању позоришта и образовања. “Имамо свест о томе да елементи позоришта могу да буду веома корисни у процесу образовања, и не само образовања него и одрастања младе публике, како би постали заиста одрасли и имали неки осећај вредности у свету у ком живе”, истакла је Маријана Прпа Финк. Трећи дан био је посвећен позоришту за децу и репертоару, о чему је она рекла: “Анализирали смо шта је то што може бити понуђено фестивалима и позоришним кућама, да би деца имала врло јасну слику о томе шта јесте а шта није вредно, чему би било добро да се посвете, а шта просто није вредно њихове пажње. Разумели смо да су фестивали врло важна места, и да деца као публика имају осећај да је позориште незаборавни део њиховог одрастања”.

Пернилле Њелент Сøренсен, учесница форума из Данске, осврнула се на своје искуство током претходних дана: “Веома је интересантно упознавати људе из различитих земаља, који раде у различитим условима, и упознати се са њиховим радом. Такође сам уживала у томе што смо сви били различитих година – неки су били веома млади, а други су већ искусни професори. Мислим да је дељење знања веома важно у овој области. Занимљиво ми је било и што сам срела можда само једну особу коју сам познавала од раније. Остали чине потпуно нову мрежу и то је изузетно интересантно. То је попут отварања потпуно новог система умрежавања због чега сам веома срећна”.

Марyам Каземи, учесница форума из Ирана, нагласила је да јој је драго што борави у Србији и да ужива у времену које проводи овде. “Форум нам је дао могућност да поделимо наша искуства, да се упознамо са проблемима у различитим земљама, који су везани за позориште, образовање и све нас који радимо са децом и омладином. То је веома захтевно поље. За мене је ово била и прилика да пошаљем моје разноврсне радове из Ирана, да покажем како се ради у нашој земљи и представим наше праве проблеме. Охрабрила сам се и стекла самопоуздање, тако да је овај форум био веома користан за мене”.

Маријана Прпа Финк се на крају осврнула и на представе у оквиру овогодишњег програма Међународног фестивала позоришта за децу Суботица: “Ове године фестивал је изузетно квалитетан. Представе су разноврсне, оне су за различите узрасте, долазе из различитих култура и земаља. Најважније је да су деца изузетно снажно и невероватно интерактивно учествовала у тим позоришним представама. Без обзира што неке представе долазе из друге земље, они су до те мере разумели и емотивно партиципирали у томе што се догађа, да је било у неким тренуцима занимљиво посматрати саму децу као публику. Видети на који начин они учествују у представама и анализирати како су успели да, на не сасвим свестан начин, приступе свим тим врло сложеним симболима који су долазили са сцене”.

Назад...
 • Цртани филм, или шта је старије
  28 септембар 2022

  Цртани филм, или шта је старије

 • Људско лице иза маске вука
  24 септембар 2022

  Људско лице иза маске вука

 • Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала
  15 децембар 2022

  Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала

 • Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица
  15 новембар 2022

  Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица