Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

21 септембар 2022

Трећи дан 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Назад...
Трећи дан 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Тјан Гомбау: За децу је наша луткарска представа попут авантуре

У уторак, 20. септембра, трећег дана Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, у такмичарском програму изведене су три представе: „СЦОООООТЦХ!” француског позоришта Лес новеауx баллетс ду Норд пас де Цалаис, “Нове ципеле” у продукцији Тјан Гомбау – Нацртани човек из Шпаније, и „Јанко Борсем” Луткарског позоришта “Бела Кевер” из Мађарске.

Представа „СЦОООООТЦХ!” изведена је на Сцени „Јадран“ Народног позоришта. Ово је представа која комбинује звук, покрет и лепљиву траку. Размотавајући ову лепљиву супстанцу између публике, себе и простора, три аниматора откривају невидљиву мрежу односа. Кроз забавно искуство које ствара, СЦОООООТЦХ! такође поставља питања: Шта ме обликује? од чега сам направљен? Да ли сам ја резултат различитих сусрета?

Амéлие Поириер, ауторка и редитељка представе, о свом концепту је рекла: “Радили смо с лепљивим тракама јер нисмо хтели да радимо с луткама, већ са материјалима. Мислимо да је за децу то забавно, смешно и разиграно, она могу да доживе ове материјале чак и ако их не додирују. Такође радимо са музичарком на бини која користи лепљиву траку као музички инструмент, уз свој глас”.

Представа „Нове ципеле” изведена је у Дечјем позоришту Суботица, а у овом остварењу дечак је добио нове ципеле и повео их у шетњу до реке. На свом путу, он открива свет који га окружује, док ципеле упијају сва његова искуства а он, мало по мало, расте. Величина ципела нас прати кроз године – одражава дужину стопала, али и зрелост, искуства и начин на који корачамо кроз живот.

Главни глумац Тјан Гомбау је о представи рекао: “Прича ми се допада ми се јер се ради о традицији у селу у коме сам одрастао, и сећањима на детињство. Током стварања користили смо веома једноставну, али лепу сценографију како би пренели причу. За децу је ова представа с луткама попут авантуре, а за остале је рефлексија о пролазности времена и одрастању”.

Представа “Јанко Борсем” одиграна је у Народном позоришту на Сцени “Јадран”. Ова адаптација Јанка Борсема заснована је на народној причи румунских мађара, и покушава да нас поведе новим путевима кроз жанрове научне фантастике, аниме и стрипа, уз помоћ луткарског позоришта и музичких инструмената који не ограничавају машту.

Агнеш Киш из позоришта “Бела Ковер” описала је поступак рада на представи: “За ову представу смо позвали редитеља Сардара Тагировског да ради са ансамблом и направи нешто ново. Он режира у позоришту али није луткарски редитељ, већ се бави експериментом. Зато нам је и било интересантно како се бавио луткарским позориштем и глумцима”. О самој представи је рекла: “Ово није прича о хероизму, већ о једном детету и томе шта значи детињство. Сценографија представља свемир, како бисмо се присетили колико смо мали у односу на њега”.

У Хотелу Патриа представљени су 15. и 16. број часописа “Нити” за луткарску уметност, као и зборник радова “Позориште за децу – уметнички феномен” (књига 12).

Започела је и тродневна радионица терапије лутком “Лутком до мира ‒ луткарство у терапији и процени”, коју води Оса Виклун, дугогодишња практиканткиња и едукаторка у тој области, из Гетеборга.

На филмском репертоару био је анимирани филм “Пчелица Маја 3 – Златно јаје” у Биоскопу Еуроцинема, а на Тргу слободе изведен је разноврстан уметнички програм.

Четвртог фестивалског дана, у среду 21. септембра, на Сцени „Јадран” Народног позоришта биће изведене две представе у такмичарском програму: „Вук са мирисом бобица” Дјечијег позоришта Републике Српске (10х) и “Прича о метли” индонежанског позоришта Бон Пуппет (17х). У Дечјем позоришту Суботица, ансамбл овог позоришта ће у 12 часова извести представу “Љубав и виолина” која је такође део такмичарског програма.

Књиге “Мало позориште Душко Радовић - 70 година разноликости (монографија 1949-2019)” коју је приредила Маријана Петровић, као и књига “О глумцу са лутком” ове ауторке, биће представљене у среду у 16 часова у Хотелу Патриа.

Креативна радионица “Весела дружина” са Софијом Симић, заказана за 21. септембар, бави се лутком као реквизитом и средством комуникације у позоришту.

У оквиру филмског програма, на репертоару ће се наћи анимирани филм “Чудовишта из моје породице 2” у 11х у Биоскопу Еуроцинема, а од 17х на Тргу слободе биће изведен разноврстан уметнички програм.

Сви програми на Међународном фестивалу позоришта за децу су отворени за посетиоце и бесплатни.

Назад...
 • Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала
  15 децембар 2022

  Конкурс за учешће у такмичарском програму 30. Фестивала

 • Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица
  15 новембар 2022

  Позив за предлоге учесника на 14. Форуму за истраживање позоришне уметности за децу и младе Суботица

 • Деца су осетљивији гледаоци од одраслих
  13 октобар 2022

  Деца су осетљивији гледаоци од одраслих

 • “Пепељуга” италијанског позоришта Закес најбоља представа 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица
  23 септембар 2022

  “Пепељуга” италијанског позоришта Закес најбоља представа 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица