Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица

Новости

23 септембар 2022

Завршен 13. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици

Назад...
Завршен 13. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици

Тринаесто издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе, на тему “Интеркултуралност у позоришту за децу и младе и развој заједнице”, које се организује у оквиру Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, завршено је 22. септембра.

Др Маријана Прпа Финк, руководилац форума, осврнула се на овогодишње издање Форума: “Наши учесници, гости са светских универзитета и познатих института, као и практичари, који истражују у домену теорије и праксе, овде су отворили теме које су их подстакле на даљу анализу. Конференција је у том смислу била подстицајна и веома жива. Није било формалног излагања после кога нема интеракције, већ напротив. Отворила су се бројна питања и коментари, чиме сам била изузетно задовољна”.

Др Маријана Прпа Финк нагласила је значај овогодишње теме у фокусу: “Мислим да је јако важно то што се бавимо једним специфичним приступом одрастању деце, а позориште има посебну улогу у том периоду. Ако деца осете све благодети интеркултуралности, онда је и њихово одрастање много квалитетније, па се самим тим и заједница развија на много значајнији начин”.

Вивиане Југуеро, бразилска позоришна уметница и истраживачица која тренутно живи и ради у Норвешкој, прошле године учествовала је на форуму онлајн, а ове године је први пут посетила Суботицу. “Већ сам била стекла утисак о сјајним људским односима овде, на фестивалу и на Форуму. Не ради се само о томе на који начин ћемо поделити наша истраживања, већ и о томе како гледамо једни на друге, како можемо да будемо отворени и да учимо једни од других и стичемо нове пријатеље. Сви су се осећали слободно да деле своја искуства и ризикују заједно”.

Она је поделила своје утиске и о самом фестивалу: “Интересантно је што су представе веома различите, са разних страна света. Мислим да свако дете треба да има исте шансе да се емотивно развија, да се осећа представљено и буде у могућности да види себе у овим представама. Могу да приметим жељу да се деци пруже различите културне перспективе и заиста га похваљујем”.

Ди Wанг је учесница Форума из Кине која студира у Великој Британији, а у свом докторату бави се начином на који је могуће комбиновати драмско позориште са образовањем у раном детињству. О својим импресијама из Суботице она је рекла: “У Британији сам учествовала на неколико конференција, али ниједна није комбиновала позоришни фестивал са академским сусретима. Због тога је овај Форум веома јединствен. Посебно је важно да се извођачи упознају са истраживачима како би направили мрежу у којој ћемо учити једни од других”.

Wанг је истакла и одличну атмосферу: “Осећала сам се веома пријатно и добродошло, и ово је до сада најбоља конференција на којој сам присуствовала. Ако је конференција преозбиљна, учесници ће се уздржавати да изнесу своје право мишљење, док су овде сви заиста били отворени за дискусију. Мислим да је то веома добар пример који и други могу да прате”.

Током четири дана трајања Форума, биле су заступљене четири подтеме: “Језик и сценски језик”, “Ванвремено и савремено у позоришту за децу и младе”, “Позориште за децу и младе и образовање” и “ Терапијски контекст позоришта за децу и младе”.

На форуму су учествовали, уживо и онлајн, учесници и учеснице из 11 земаља: Маријана Петровић, Сава Анђелковић, Јован Царан, Јелена Шакотић, Урош Младеновић, Нина Илић, Александра Јелић, Милан Мађарев, Милица Шећеров, Роберт Молнар (Србија), Лука Кецман (БиХ, Република Српска), Зденка Ђерђ (Хрватска), Јелена Цветко Ситар и Игор Цветко (Словенија), Сандрин Граталоуп (Француска), Ева Томасзеwска (Пољска), Вивиане Југуеро (Бразил/Норвешка), Гуннар Хорн (Норвешка), Ди Wанг (Кина), Марyам Каземи и Поупак Азимпоур Табризи (Иран), Рацхаел МацБеан и МД Кхалид (Индија).

29. издање Међународног фестивала позоришта за децу Суботица завршава се вечерас, 23. септембра у 19 часова, церемонијом свечаног затварања фестивала у Дечјем позоришту Суботица, када ће бити додељене награде најбољим остварењима овогодишњег фестивала. У главном програму одиграно је 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, уручене су глумици Маријани Петровић и Виктору Шрајману - руском и израелском позоришном редитељу, глумцу, педагогу, критичару, и једном од водећих стручњака у области позоришта лутака.

Назад...
 • Од лутке до сенке
  27 септембар 2023

  Од лутке до сенке

 • У позоришту и на прузи
  25 септембар 2023

  У позоришту и на прузи

 • Завршен 14. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици
  22 септембар 2023

  Завршен 14. Форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици

 • Пети дан 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица
  22 септембар 2023

  Пети дан 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

Међународни фестивал позоришта за децу - Суботица